top of page

Kétkasszás üzletben is sikeresen teljesít az önkiszolgáló pénztárgép

Folytatódik a Coop Szeged Zrt. üzleteinek modernizációja. 5-10 évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlen volt, hogy a vásárlók önkiszolgáló technológiával találkozzanak a multik áruházain kívül, különösképpen vidéki városokban. Ám az egyre inkább modernizálódó kereskedelem és a pandémiának „köszönhető” kontaktusmentes vásárlás, illetve a fokozódó munkaerőhiány gyorsabb lépésre kényszerítette a kereskedőket. Felismerve a helyzetet 2019. novemberében telepítettük le az első teljesen saját fejlesztésű önkiszolgáló pénztárgépünket az egyik legnagyobb magyar üzletláncnál. Kiemelt célunk volt, hogy olyan megoldást hozzunk létre, ami a kisebb üzletek számára is nemcsak elérhető, hanem már a beüzemelés napjától azonnal termelő beruházás legyen. Büszkén kijelenthetjük, hogy ezt a célt sikerült elérnünk.


A Coop hálózatnál közel fél éves sikeres működés után egyértelműen beigazolódott az, hogy az önkiszolgáló technológiáknak a kisboltokban is van létjogosultsága és az nemcsak a multik és nagyáruházak kiváltsága


A Coop Szeged Zrt. újító döntése volt, hogy az első, központi nagyáruházukba történt önkiszolgálók telepítése után egy családi házas környezetben elhelyezkedő, 500 m2-es eladótérrel rendelkező kétkasszás üzletet modernizáltak. A külső és belső környezet felújítása során egy hagyományos kassza helyére három darab önkiszolgáló pénztárgép került beüzemelésre. Az első napok a vártnál is komolyabb eredményeket hoztak. A vásárlók nagyon örültek a megújult boltnak és az új, innovatív fizetési technológiának. Ügyfelünk az első bevezetés során szerzett tapasztalataira építve már könnyedén segítette a vásárlókat, illetve a legjobb marketing eszközökkel tudta motiválni őket az új pénztárgép kipróbálására. Példaként említve közös promócióban az egyik legnagyobb üdítőital márka termékeit adták ajándékba az első kipróbálóknak, illetve aki a Szegedi Ifjúsági Napok által biztosított karkötőben vásárolt, úgy azon vevőknek is járt az ajándék. A nyitás időszakában nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály is örömmel fogadta az új kasszákat.


„Örömmel figyeltük, hogy nemcsak a fiatalok vásárolnak az önkiszolgáló pénztáraknál, hanem idősebb vevőink is szívesen kipróbálták, természetesen ehhez minden segítséget megadtunk nekik.”

Kiss Krisztina, Vezetői gyakornok, Coop Szeged Zrt.


A sikeres indulás után a bíztató számok sem maradtak el: átlagosan 60-70%-os arányban vásároltak az önkiszolgáló kasszákon. Itt érdemes megemlíteni, hogy a különböző forgalommal bíró időszakokban hatékonyan menedzselhető a hagyományos és az önkiszolgáló zóna üzemeltetése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kevésbé forgalmas időszakokban nem szükséges megnyitni a hagyományos pénztárat, így a pénztáros egyéb fontos feladatokra tudja fordítani az idejét. Az új automata kasszákkal és a hatékony üzemeltetési metódussal jelentősen növelhető az üzleti eredmény is.

A felújítás következtében nemcsak új pénztárzónát, hanem új polcokat is kapott a bolt, melynek eredményeként optikailag megnőtt az üzlet belső tere, amit a vásárlók is megjegyeztek és örömmel vettek.

A modernizáció során a Coop Szeged Zrt. ebben az üzletében is megkezdte a Vocovo fejhallgatók használatát, melyet egy tesztidőszak előzött meg. A headsetek használatával a dolgozók időt és nem kevés km-t spórolnak meg, a kommunikáció pedig még gördülékenyebb lesz, nem beszélve arról, hogy ha a vevőnek kérdése van, a fejhallgatók segítségével a csapat gyorsabban megoldja a problémákat, rövid idő alatt válaszolni tud, növelve ezzel a vásárlói elégedettséget.


„Lényegesen könnyebben kommunikálunk áruházon belül a fejhallgatók használatával, a dolgozók gyorsan megszokták a kezelését.„

Berkóné Gázser Erika, Boltvezető, Coop Szeged Zrt.


Szeretnénk ezúton is megköszönni a Coop Szeged Zrt. vezetésének és érintett munkatársainak a bizalmát és azt a magas szintű profizmust és hozzáállást, melynek köszönhetően közösen, sikeresen vezettük be második áruházukba az önkiszolgáló pénztárgépet és fejhallgató megoldást.



bottom of page